FI_Harry

Harry Starren over zijn visie op kunst en College Art Tour

Waarom? Nou, Daarom!

Kunst is voor mij een ander woord voor kwaliteit van leven. Als ik me treurig voel, doet een blik op de Vermeers in het Rijksmuseum wonderen. Of een gang door de beeldentuin van het Kröller-Müller, daar kan ook weinig tegenop. Of het zou moeten gaan om het bedrijven van de liefde, maar dat spreekt voor zich. We hebben het over dezelfde league. Dingen die ertoe doen.

Door kunst raak ik oog in oog met een medemens, met wat die ander vermag, ziet en maken kan. Het is geen toeval dat we aan kunst maken een helende werking toeschrijven. We zijn tot scheppen geschapen, zei iemand me ooit. En zo is het natuurlijk.

Daarom vond ik het een voorrecht toen Monica me vroeg de College Art Tour te doen. Het geeft me de kans in dialoog te komen met kunstenaars. Ik wil ze verstaan, omdat ik denk dan hen te begrijpen. En ik denk dat ik iets kan teruggeven. In ruil voor wat kunst mij jaar in jaar uit geschonken heeft. Zakelijk inzicht, heb ik te bieden. Hoe je kunt ondernemen. Want dat heb ik jarenlang gedaan. Het geeft me de vragen en het maakt het me mogelijk de antwoorden te verstaan.

Want dat is wat ik in de College Art Tour doe. Ik vraag het publiek mij te voeden met hun vragen en kwesties. En daarna benut ik dat als brandstof voor een goed gesprek met de kunstenaar. Oprecht nieuwsgierig naar hoe je integer kunt ondernemen in de kunst. En hoe zo je brood kunt verdienen.

Als we van beschavingen iets terug vinden is het zelden geld. Het zijn de kunstuitingen die ons opwinden. Terecht. Want die verbinden ons met hen die voor ons waren. Zo zal het ook voor ons gelden. Wat nu een randgebeurtenis heet te zijn (‘kunst’) zou in retrospectief wel eens de kern van de zaak kunnen zijn.

De College Art Tour is er voor mensen die reeds nu in dat besef leven. Zij durven de terugblik vóór te zijn.