Laurie Cluitmans – Directeur Fons Welters

FbbannerDEF2.0

College Art Tour organiseerde voor de derde keer een exclusief live-interview met een kunstprofessional. Dit keer was ons hoofdspreker Laurie Cluitmans, directeur van galerie Fons Welters. Het evenement vond plaats in Pakhuis de Zwijger. In het voorprogramma Beroepsvereniging van BeroepsKunstenaars en Fondskwadraat.

voorgevel_x2_n_small

Galerie Fons Welters werd in 1988 opgericht door naamgever Fons Welters. Hij ontving dit jaar in Bazel de “life time achievement award”, een onderscheiding die 10 jaar geleden door de Europese galeriefederatie in het leven werd geroepen, voor zijn bijdrage aan het Europese kunstklimaat. De galerie werkt sinds de beginjaren met kunstenaars die nog in een vroeg stadium van hun ontwikkeling waren en gaat met hen de samenwerking aan. Gaandeweg is zo een galerie ontstaan die zowel opkomende kunstenaars vertegenwoordigt alsook ook de meer gevestigde. Waar in de beginjaren de focus lag op sculpturen en installaties laat de galerie nu een breder spectrum aan kunstpraktijken zien. De galerie neemt deel aan meerdere kunstbeurzen, ook internationaal.

laurie-aica

Laurie Cluitmans is naast haar werk bij Galerie Fons Welters freelance curator en stelde tentoonstellingen samen voor De Hallen in Haarlem, Sculpture International Rotterdam en De Vleeshal in Middelburg. Daarnaast geeft zij bij tijd en wijle les (begeleiden studenten Sandberg college bij hun scriptie), was zij jurylid van de AICA award, voorzitter bij commissies van het Mondriaan Fonds en houdt zij lezingen. Recentelijk nog in april sprak zij over de relatie kunstenaar / galerie bij kunstacademie Artez in Arnhem.

Voorafgaand aan het gesprek met Laurie zullen BBK en Fonds Kwadraat zich presenteren.

Over BBK (Beroepsvereniging van beeldende kunstenaars)

BBK is een vereniging van beroeps beeldend kunstenaars die het werk- en leefklimaat van beeldend kunstenaars verbetert. De vereniging verbindt kunstenaars onderling en legt contacten met andere organisaties en overheid.

Over Fonds Kwadraat (voormalig Materiaalfonds)

Fonds Kwadraat biedt ondernemende creatieven de mogelijkheid een rentevrije lening af te sluiten om hun project te financieren. Met de rentevrije lening kunnen kunstenaars, fotografen en ontwerpers bijvoorbeeld een expositie in binnen- of buitenland opzetten, aan een beurs deelnemen, een eerste productie of modecollectie maken, of gereedschap en apparatuur aanschaffen. Met een rentevrije lening van Fonds Kwadraat investeren kunstenaars in hun toekomst.

Toegang is gratis. Aanmelden via https://dezwijger.nl/programma/laurie-cluitmans-van-galerie-fons-welters

Aan het eind krijg je een goodie bag van Van Beek Art Supplies.